Top Neden Falso Alır? Falso'nun Fiziksel Açıklaması

by Ocak 21, 2018 0 yorum

Birçoğumuzun hasta olduğu falsolu vuruşlar ve yine birçoğumuzun neden oluştuğunu bilmediği fakat yapabildiği falso vuruşları. Bunlar nasıl oluşur? Fiziksel olarak açıklanabilirler mi? Futbolda falso rakibi şaşırtmak veya gol şansını arttırmak amaçlı yapılan vuruşlardır. Bu vuruşların fiziksel açıklaması çok basittir.


Falsonun oluşabilmesi için topun havada hareket ederken bir de kendi etrafında hareket etmesi gerekir. Böylelikle hava topun bir tarafına diğer tarafından daha çok etki eder. Böylelikle topun gidiş yönü değişir.



Havanın topun etrafında farklı hızlarla geçmesi basınç farkına yol açar. Havanın daha hızlı geçtiği yerin basıncı düşük iken, daha yavaş geçtiği yerin basıncı yüksektir. Buna Bernoulli ilkesi denir. Böylelikle top yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder.



Topta gerçekleşen basınç farkından dolayı topun üzerine etki eden net kuvvet sıfır değildir. Böylelikle basıncın az olduğu noktaya doğru bir kuvvet ortaya çıkar. Buna Magnus kuvveti (Magnus etkisi) denir.

Topun falso aldığı yönü topun kendi etrafında dönme yönü belirler.

Magnus Etkisi Hakkında Tüm Bilgileri Bu Videoda Bulabilirsiniz


Kaynakça:
http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/falsolu-serbest-vuruslarin-fizigi
http://news.mit.edu/2014/explained-how-does-soccer-ball-swerve-0617
https://onedio.com/haber/ufkumuzu-genisletiyoruz-hayatimizin-her-aninda-olan-magnus-etkisi-ve-bilinmeyenleri-582002

Orhan Kahraman

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 yorum:

Yorum Gönder